Featured articles/fi

From Zak
Jump to: navigation, search

Pelit

Monkey Island - Insult Swordfighting Game

Pääartikkeli: Monkey Island - Insult Swordfighting Game/fi

Monkey Islandin miekkailukohtaukset ovat jääneet monelle mieleen nerokkaasta tavasta toteuttaa seikkailupelissä taistelu vastustajaa vastaan. Nopeuden tai liikkeiden sijaan voittaja on vastustajaa pahiten herjaava. Vastaan tulevilla merirosvoilla on valikoima loukkauksia ja nokkelia vastauksia, joita keräämällä pelaaja tulee yhä paremmaksi miekkailijaksi. Lopuksi taidot mitataan mestaria vastaan taistelemalla.

RahaRuhtinas

Pääartikkeli: RahaRuhtinas/fi

Ensimmäinen suomalainen kaupallisesti julkaistu kuusnelospeli RahaRuhtinas ansaitsee paikkansa suomalaisessa pelihistoriassa. Kirjakustantajana tunnettu Amersoft julkaisi pelin Commodore 64:lle vuonna 1984. Simo Ojaniemen ohjelmoimassa pelissä seikkaillaan sokkelossa tavoitteena kerätä mahdollisimman suuri pistemäärä.

Slicks 'n' Slide

Pääartikkeli: Slicks 'n' Slide/fi

Kuka tahansa pari-kolmekymppinen nykyään saattaa muistaa lapsuudestaan varhaisten Windows 3.1 ja DOS-tietokoneiden aikakaudelta klassikkopeli Slicks 'n' Sliden. Kuuluisan shareware-pelin ensimmäinen versio julkaistiin 1993, ja se että pelistä puhutaan vieläkin 22 vuotta myöhemmin on osoitus siitä, miten onnistuneen yksinkertainen peli oli.

Uuno Turhapuro muuttaa maalle

Pääartikkeli: Uuno Turhapuro muuttaa maalle/fi

Uuno Turhapuro muuttaa maalle on yksi mielenkiintoisimmista 80-luvulla Commodore 64:lle julkaistuista peleistä. Se on ensimmäinen suomalainen elokuvalisenssipeli sekä ensimmäinen kotimainen kaupallisesti menestynyt peli, joten sillä on erityinen paikka videopelien historiassa. Peli on Pasi Hytösen kehittämä ja Amersoftin julkaisema. Tuottajana toimi Amersoftilla työskennellyt Petter Kinnunen. Musiikit peliin on sovittanut Jori Olkkonen.

Muut artikkelit

Amersoft

Pääartikkeli: Amersoft/fi

Amersoft oli osa monialaista Amer-yhtymää ja tuli tunnetuksi kirjakustantajana sekä pelijulkaisijana. Commodoren tietokoneille yhtiö julkaisi toistakymmentä peliä, joista tunnetuin on vuonna 1986 julkaistu saman nimiseen elokuvaan pohjautuva Uuno Turhapuro muuttaa maalle. Vuonna 1985 julkaistu Afrikan Tähti on ensimmäinen kotimainen lisenssipeli ja RahaRuhtinas ensimmäinen suomalainen kaupallisesti julkaistu kuusnelospeli.

DOSBox

Pääartikkeli: DOSBox/fi

DOSBoxilla voidaan pelata monia sellaisia vanhoja MS-DOS-pelejä, jotka eivät toimi kunnolla tai lainkaan uusissa koneissa ja käyttöjärjestelmissä. Ohjelman emuloima Intel x86 PC sisältää MS-DOS-yhteensopivan ympäristön, jossa voidaan käyttää useita eri näyttötiloja ja äänikortteja. Emulaattoria käytetään DOS-tyyppiseltä komentoriviltä. Se ei sisällä kaikkia MS-DOSista löytyviä ominaisuuksia, mutta tukee useimpia pelien asentamiseen ja käynnistämiseen tarvittavia komentoja. Emulaattorin avulla voidaan asentaa jopa Windows 3.11.

Manu Pärssinen

Pääartikkeli: Manu Pärssinen/fi

Pelikonepeijooneista ja V2.fi-sivustolta tutun Manu Pärssisen tunnetuin peli on Vectrex-konsolille julkaistu VecSports Boxing. Good Deal Games julkaisi pelin moduulilla vuonna 2002.

ScummVM

Pääartikkeli: ScummVM/fi

ScummVM mahdollistaa monien klassisten seikkailupelien pelaamisen ympäristöissä, joihin pelejä ei ole alun perin suunniteltu. Ohjelma korvaa pelin mukana tulevan ohjelmatiedoston ja alkuperäisestä pelistä tarvitaan muut datatiedostot. Uudelleen kirjoitetun pelimoottorin ansiosta peli tarvitsee koneelta vähemmän tehoja kuin emulaattorilla pelattaessa. Lisäksi esimerkiksi pelin valikot voivat olla parannetut tai peliin on lisätty muita ominaisuuksia.

Stavros Fasoulas

Pääartikkeli: Stavros Fasoulas/fi

Stavros Fasoulas oli tunnetuimpia suomalaisia pelintekijöitä kuusnelosella. Hänet muistetaan erityisesti Sanxionista, Deltasta ja Quedexista, jotka julkaisi englantilainen Thalamus. Yhtiön palkkalistoille Fasoulas pääsi vuonna 1986 Lontoossa järjestetyillä PCW-messuilla. Saman vuoden marraskuussa julkaistiin Sanxion, joka oli ensimmäinen kansainvälisille markkinoille päätynyt suomalainen peli.

Suomi-Peli

Pääartikkeli: Suomi-Peli/fi

Suomi-Pelin tunnetuin peli Damage: The Sadistic Butchering of Humanity julkaistiin Amigalle vuonna 1996. Se oli aluksi saatavana vain postilähetyksenä tekijöiltä itseltään, mutta vuodesta 1998 lähtien pelin jakelijana toimi brittiläinen Crystal Software & Electronics.


Language: EnglishSuomi