Painterboy/fi

From Zak
Jump to: navigation, search
Painterboy
Pelin otsikkoruutu
Kehittäjä Teijo Pellinen (koodaus)
Jani Luomajärvi (grafiikka ja musiikki)
Risto Vuorensola (tuottaja)
Julkaisija Chart Top Design
Tikkurila
Suunnittelija
Säveltäjä
Julkaistu 1986
Alusta Commodore 64
Lajityyppi Ajopeli, muut pelit
Pelaajat Yksinpeli
Lataa
Lisätiedot
Kävijöiden arvio
Arvosana: 73% (äänestä)
Arvostelut
Arvostelija Arvosana
{{{Publication}}} {{{Score}}}
{{{Publication2}}} {{{Score2}}}
{{{Publication3}}} {{{Score3}}}
{{{Publication4}}} {{{Score4}}}
{{{Publication5}}} {{{Score5}}}

Otsikkoa vilkaistaessa monet voivat ajatella Painterboyn olevan väärin kirjoitettu ja kyseessä olevan klassikkopeli Paperboyn. Vaikka Paperboy on loistava peli, tämän artikkelin aiheena on mielenkiintoinen ja epätavallinen Commodore 64 -peli Suomesta.

Tausta

Ennen kuin puhumme itse pelistä meidän on mentävä Painterboyn taustatarinaan, joka on mielenkiintoinen. Peli julkaistiin vuonna 1986 ja se on ensimmäisiä tai jopa ensimmäinen suomalainen peli, joka sisältää pelin sisäistä mainontaa. Oikeastaan koko peli on yksi iso mainos. Ainoa tapa hankkia peli aikoinaan oli postilähetyksenä suoraan kehittäjältä itseltään. Peli oli saatavana sekä kasetilla että levykkeellä ja levykeversio maksoi hieman enemmän. Tämän takia alkuperäisen pelin löytäminen voi olla vaikeaa.

Maalausurakka vauhdissa. Poika laittaa väriä rautatieaseman pintaan.

Tikkurila on suomalainen maaliyhtiö, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1862. Heillä oli hauskoja tv-mainoksia, joissa isä ja poika seikkailivat parivaljakkona erilaisissa maalauspuuhissa. Nämä mainokset olivat suosittuja ja monet isät ja pojat pystyivät samaistumaan niihin. Näiden mainosten pohjalta on tehty tämä videopeli. Hahmot ovat tosin enemmänkin sarjakuvamaisia versioita kuin suoria kopioita, mutta mainosten henki on hyvin tavoitettu.

Suunnittelu

Painterboyn ulkoasu on hyvin tehty. Pelissä on silmää miellyttävät terävät grafiikat ja mukavalta kuulostavat äänet. Tikkurilan logoja on odotetusti siroteltu ympäriinsä, mutta se ei käy ärsyttämään eikä niitä syötetä pelaajalle väkisin. Tämä on hieman yllättävääkin, kun otetaan huomioon, että peli on tehty mainostarkoitukseen.

Pelaaminen

Painterboyn ideana on maalata ihmisten taloja. Peli on jaettu kahteen osioon. Tarkkaan ottaen pelissä on kolme osiota, joissa yhdessä pelaajan on valittava sopiva maali saatavilla olevista vaihtoehdoista. Eri talot vaativat omanlaisensa maalin.

Toisessa osiossa pelaajan on hypättävä maalausauton rattiin ja ajettava maalattavan talon luokse. Tämä on kuvattu ylhäältäpäin. Auton ohjaaminen on melko helppoa ja käytettävissä olevan tutkan avulla kartalla on mahdoton eksyä. Ajaminen on yksinkertaista, mutta hauskaa. Riittää että ajat toimistoltasi kohteena olevan talon luokse. Matkan varrella tosin on vaaroja, joita täytyy varoa. Tieltä ulos ajaminen, taloon törmääminen tai junan alle jääminen verottaa pelaajalta yhden kolmesta elämästä.

Pelin pääosiossa pelaaja ohjaa poikaa, jonka tehtävänä on maalata talo valittua maalia käyttäen. Pelaajan on varottava maalaamasta vääriä asioita kuten eläimiä. Erehdyksen sattuessa isä huutaa pojalle mainoksista tutulla tavalla "Poika!", joka on huvittavaa. Työn valmistuessa lisäurakoita saadaan palaamalla takaisin toimistolle.

Painterboy on kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen peli. Jos olet keräilijä, Painterboy on ehdottomasti kannattava hankinta kokoelmaan. Ennen kaikkea peliä on varsin hauska pelata.

Vinkkejä

Pelikartta

Kontrollit

Joystick Auton ohjaus Talon maalaus
Ylös Kaasu (kiihdyttää vauhtia) Kiipeää tikkaita ylös
Alas Jarru (hidastaa vauhtia) Tulitusnäppäimen kanssa maalaa alhaalta
Vasen Kääntää vasemmalle Kävelee vasemmalle
Oikea Kääntää oikealle Kävelee oikealle
Tulitusnäppäin Käsijarru (nopea jarrutus) Maalaa

Maalattavat kohteet

Maali
Painterboy Pikateho.png
Pikateho
Painterboy Yki-yki.png
Yki-yki
Painterboy Vinha.png
Vinha
Painterboy Valtti Color Extra.png
Valtti Color Extra
Painterboy Tehooljymaali.png
Tehoöljymaali
Rakennukset Rautatieasema
Kauppa
Kerrostalo
Lentoasema
Omakotitalo Rantasauna
Varastorakennus
Kartano
Kirkko

Hahmot

Painterboy Character Father.png
Painterboy Character Son.png
Painterboy Character Girl.png
Painterboy Character Dog.png
Painterboy Character Bird.png
Mestari Kirjavainen Oppipoika
(pelaaja)
Tyttö Koira Lintu

Pisteet

Pisteet Toiminta
5000 Oikean maalin valinta
1275 Saapuminen kohteeseen
300 Jokaisesta maalatusta "palasesta"

Kuvakaappauksia

Muut kuvat

Video

Englanninkielinen videoarvostelu YouTubessa.

Katso myös

Aiheesta muualla


Language: EnglishSuomi