ScummVM/fi

From Zak
Jump to: navigation, search
ScummVM
ScummVM 1.7.0
Kehittäjä ScummVM Team
Ensimmäinen versio 5. lokakuuta 2001
Vakaa versio 1.9.0 (17. lokakuuta 2016)
Käyttöjärjestelmä Saatavana monelle
Lisenssi GNU GPLv2
Lataa Windows Installer
Windows Zip
Kotisivu www.scummvm.org

ScummVM mahdollistaa monien klassisten seikkailupelien pelaamisen ympäristöissä, joihin pelejä ei ole alun perin suunniteltu. Ohjelma korvaa pelin mukana tulevan ohjelmatiedoston ja alkuperäisestä pelistä tarvitaan muut datatiedostot. Uudelleen kirjoitetun pelimoottorin ansiosta peli tarvitsee koneelta vähemmän tehoja kuin emulaattorilla pelattaessa. Lisäksi esimerkiksi pelin valikot voivat olla parannetut tai peliin on lisätty muita ominaisuuksia.

Scumm on lyhenne sanoista Script Creation Utility for Maniac Mansion ja VM sanoista Virtual Machine. Scumm-komentosarjakieli kehitettiin alunperin Maniac Mansionia varten ja LucasArts on käyttänyt sitä paranneltuna monessa uudemmassa seikkailupelissä. ScummVM tukee Scumm-pohjaisten pelien lisäksi muun muassa Sierran AGI- ja SCI-pelejä.

Aloittaminen

ScummVM voidaan asentaa valmiista paketista tai kääntää lähdekoodista. Windowsille on kaksi vaihtoehtoista pakettia, joista toinen sisältää asennusohjelman. Windowsin lisäksi ScummVM on saatavana muun muassa järjestelmille Linux, Mac OS X, Dreamcast, PSP, Android, Symbian ja AmigaOS 4. Kaikki tiedostot löytyvät ohjelman kotisivuilta.

Pelin asentaminen

  • Helpoimmassa tapauksessa pelin tiedostot voidaan kopioida suoraan kiintolevylle haluttuun hakemistoon. ScummVM:n kotisivuilta löytyy listat yhteensopivista peleistä ja peleistä tarvittavista tiedostoista.
  • Jos levykkeellä tai CD-levyllä olevat tiedostot ovat pakattuja, ensin on käytettävä pelin asennusohjelmaa; DOS-pelien asennusohjelma voidaan käynnistää DOSBoxilla ja Windows-pelien asennusohjelma Linuxissa Winellä.

Esimerkiksi Beneath a Steel Sky on yksi ScummVM:n avulla pelattavista seikkailupeleistä. Se julkaistiin vuonna 1994 ja on nykyisin vapaassa levityksessä. Kopioi pelin paketti ScummVM:n sivuilta ja pura se haluamaasi hakemistoon. Paketti sisältää tiedostot SKY.DNR, SKY.DSK ja sky.cpt.

Pelin lisääminen

Kun pelin tiedostot ovat kiintolevyllä, peli voidaan lisätä ScummVM-ohjelmaan Add Game -napilla (Lisää peli). Etsi tiedostoselaimella pelin hakemisto ja paina Choose-nappia (Valitse) valitaksesi sen. Ohjelman pitäisi tunnistaa peli automaattisesti ja ruudulle tulee näkyviin asetusvalikko. Paina lopuksi Ok-nappia (Tallenna), jolloin peli lisätään listaan.

Monen pelin lisääminen samaan aikaan onnistuu pitämällä Shift-näppäintä pohjassa, jolloin Add Game -nappi (Lisää peli) muuttuu Mass Add -nimiseksi (Lisää monta). Sitä painamalla voidaan valita pelihakemisto, jonka sisältämät pelit halutaan lisätä listaan.

Pelaaminen

Lisätty peli voidaan käynnistää Start-napilla (Pelaa). Peliä voidaan jatkaa aikaisemmasta kohdasta Load-valikon (Lataa) kautta. Tallennusten kohdalla usein näkyviä tietoja ovat tallennuksen nimi, aikamerkinnät ja esikatselukuva. Valitse tallennus ja paina Load-nappia (Lataa) ladataksesi sen.

Näppäinkomennot

ScummVM tukee yleisiä ja pelikohtaisia näppäinkomentoja.

Kaikissa peleissä

Näppäinkomento Toiminto
CTRL-F5 Näyttää pelivalikon.
CMD-Q Lopettaa pelin (Mac OS X).
CTRL-Q Lopettaa pelin (Linux).
CTRL-Z tai ALT-X Lopettaa pelin (Windows).
CTRL-U Hiljentää äänet.
CTRL-M Sieppaa tai vapauttaa hiiren.
CTRL-ALT 1-8 Vaihtaa grafiikkasuodatinta.
CTRL-ALT +/- Skaalaa kuvan suuremmaksi tai pienemmäksi.
CTRL-ALT-A Kuvasuhteen korjaus käyttöön ja pois käytöstä.
ALT-ENTER Siirtyy kokoruututilaan ja takaisin.
ALT-S Tallentaa kuvakaappauksen.

LucasArtsin peleissä

Näppäinkomento Toiminto
F5 Pelivalikko (Tallenna / Lataa peli).
Piste (.) Ohittaa rivin tekstiä.
ESC Ohittaa videon.
Välilyönti Pysäyttää pelin.
CTRL 0-9 Lataa pelitilan paikasta 1-10.
ALT 0-9 Tallentaa pelitilan paikkaan 1-10.
ALT-X tai CTRL-Z Lopettaa pelin.
ALT-ENTER Kytkee kokoruututilan päälle tai pois.
[ ja ] Musiikin äänenvoimakkuus ylös/alas.
- ja + Hidastaa/nopeuttaa tekstiä.
ENTER Simuloi hiiren vasenta näppäintä.
SARKAIN Simuloi hiiren oikeaa nappia.

Pelivalikko

Pelivalikko voidaan avata pelin aikana näppäinyhdistelmällä CTRL+F5 ja LucasArtsin peleissä F5-näppäimellä.

Valikko LucasArtsin pelissä
  • Resume (Jatka) - Sulkee valikon ja jatkaa peliä.
  • Load (Lataa) - Tallennuksen lataus.
  • Save (Tallenna) - Pelin tallennus.
  • Options - Asetukset.
  • Help (Ohje) - Lista näppäinkomennoista (LucasArts).
  • About (Tietoa) - Näyttää tietoja ScummVM-ohjelmasta.
  • Return to Launcher (Palaa pelivalitsimeen) - Lopettaa pelin ja palaa ohjelman päävalikkoon.
  • Quit (Lopeta) - Lopettaa pelin ja poistuu ohjelmasta.

Pelin tallennus (Save) ja lataus (Load) eivät ole käytössä kaikissa peleissä. Options-valikosta (Asetukset) voidaan muuttaa äänien voimakkuutta ja tekstien nopeutta. Help-toiminto (Ohje) on käytössä vain LucasArtsin peleissä ja sisältää listan käytettävistä näppäinkomennoista.

LucasArtsin peleissä avattava valikko korvaa joidenkin pelien alkuperäisen valikon. Se on edelleen avattavissa näppäinyhdistelmällä ALT+F5, mutta tallentaminen ja lataaminen sitä kautta ei ole suositeltavaa, koska peli voi pahimmassa tapauksessa kaatua.

Asetukset

Asetuksia voidaan muuttaa yleisellä tasolla (Options / Asetukset), jolloin niitä käytetään kaikissa peleissä, tai pelikohtaisesti (Edit Game / Muokkaa peliä), jolloin vain kyseinen peli käyttää niitä.

Grafiikka

Override global graphic (Ohita globaalit grafiikka-asetukset). Valinta näkyy muutettaessa asetuksia pelikohtaisesti. Se on ruksattava, jos pelissä halutaan käyttää omia asetuksia yleisten asetusten sijaan.

Monkey Island kaksinkertaiseksi skaalattuna. Vasemmalla ilman suodatinta ja oikealla HQ2x-suodattimella.

Graphics mode (Grafiikkatila). Grafiikkasuodattimilla voidaan parantaa pelin kuvan laatua. Normal-asetuksella kuva on alkuperäinen ja nopein: ei käytetä suodatinta eikä kuvaa ole skaalattu. 2X ja 3X skaalaavat kuvan kaksin- ja kolminkertaiseksi.

Skaalattua kuvaa voidaan pehmentää suodattimilla: 2xSAI, Super2xSAI, SuperEagle (vähemmän sumea kuin 2xSAI, mutta hitaampi), AdvMAME2x, AdvMAME3x, HQ2x (korkealaatuinen, mutta hidas), HQ3x, TV2x (yrittää emuloida television kuvaa) ja DotMatrix.

Yleisellä tasolla muutettuna (Options) grafiikkasuodattimen valinnalla ei ole vaikutusta peleihin, joiden resoluutio on korkeampi kuin 320x200 tai 320x240 pikseliä; muuta asetusta sellaisissa tapauksissa tarvittaessa pelikohtaisesti.

Render mode (Renderöintitila). Useimpiin peleihin asetuksella ei ole vaikutusta. Joitain vanhempia pelejä voidaan pelata sen näköisinä kuin ne olivat Herculeksella kaksivärisenä (viher-musta/viher-ruskea), CGA:lla nelivärisenä, EGA:lla 16-värisenä tai Amigalla 32-värisenä

Esimerkki kuvasuhteen korjauksesta

Aspect ratio correction (Kuvasuhteen korjaus). Monet ScummVM:n tukemat pelit on suunniteltu 320x200 kuvapisteen resoluutioon näytölle, jossa pikselin korkeus on leveyttä suurempi. Näytöllä, jossa pikseli on neliön muotoinen, kuva näyttää kasaan puristetulta ja pelihahmot ovat leveämpiä ja lyhyempiä kuin niiden pitäisi olla. Ruksaamalla asetus ScummVM venyttää kuvan 320x240 pikselin kokoiseksi, jolloin se näyttää samalta kuin alkuperäinen kuva. Asetuksen kanssa voidaan käyttää suodattimia, jolloin esimerkiksi kuvan koko on kaksinkertaiseksi skaalattuna 640x480 pikseliä 640x400 pikselin sijaan.

Fullscreen mode (Kokoruututila). Ruksaamalla asetus peli käynnistetään kokoruututilaan. Sen ja ikkunan välillä voi vaihtaa näppäinyhdistelmällä ALT+ENTER.

Muut alustat

Android

ScummVM:n Android-versiossa hiiriohjaus on toteutettu kosketuslevy-tyyppisesti, jossa hiiren osoitin liikkuu samassa suhteessa sormen kanssa riippumatta sormen paikasta näytöllä. Se voidaan halutessa vaihtaa myös suoraan kosketukseen, jolloin hiiren osoitin liikkuu samassa kohdassa kuin sormi: ruksaa MIDI-välilehdeltä asetus Mixed AdLib/MIDI mode ja käynnistä ScummVM uudelleen vaihtaaksesi hiiriasetusta.

Asetusta Fullscreen mode käyttämällä peli näkyy kokoruututilassa. Kuvaa voidaan pehmentää valitsemalla kohtaan Graphics mode asetus Linear filtering. Pelitilanteet tallennetaan muistikortille. Android-versio on ladattavissa Google Playsta. Lisätietoja löytyy ScummVM:n Wiki-sivuilta.

Hiiren painikkeet

Vasen nappi Napauta näyttöä.
Oikea nappi Pidä sormea näytöllä puoli sekuntia.
Keskinappi Pidä sormea näytöllä sekunti.
Vedä ja pudota Napauta näyttöä kahdesti ja liikuta.

Tuettaessa monikosketusta:

Oikea nappi Pidä sormea näytöllä ja napauta samalla toisella sormella.
Keskinappi Pidä kahta sormea näytöllä ja napauta samalla kolmannella sormella.

Muut toiminnot

Esc-näppäin Paina paluunappia.
Valikko Paina Menu-nappia.
Näppäimistö Paina Menu-nappia puoli sekuntia.

Aiheesta muualla


Language: EnglishSuomi