Slicks 'n' Slide/fi

From Zak
Jump to: navigation, search
Slicks 'n' Slide
Latausruutu
Kehittäjä Timo Kauppinen
Julkaisija Timo Kauppinen
Suunnittelija
Säveltäjä
Julkaistu 1993 (ensimmäinen versio)
Alusta DOS
Lajityyppi Ajopeli
Pelaajat Yksinpeli,
Moninpeli (2-4 pelaajaa)
Lataa Versio 1.5.1
Versio 1.4
Versio 1.30d
Versio 1.29d
Lisätiedot Pelin kotisivu
Kävijöiden arvio
Arvosana: 93% (äänestä)
Arvostelut
Arvostelija Arvosana
Suomipelit.com 8/10[1]
{{{Publication2}}} {{{Score2}}}
{{{Publication3}}} {{{Score3}}}
{{{Publication4}}} {{{Score4}}}
{{{Publication5}}} {{{Score5}}}

Kuka tahansa pari-kolmekymppinen nykyään saattaa muistaa lapsuudestaan varhaisten Windows 3.1 ja DOS-tietokoneiden aikakaudelta klassikkopeli Slicks 'n' Sliden. Kuuluisan shareware-pelin ensimmäinen versio julkaistiin 1993, ja se että pelistä puhutaan vieläkin 22 vuotta myöhemmin on osoitus siitä, miten onnistuneen yksinkertainen peli oli.

Nostalgiaa lapsuudesta

Slicks 'n' Slidea kolmella vuosikymmenellä

Kun Timo Kauppinen 1993 julkaisi ensimmäisen version Slicks 'n' Slidesta, hän tuskin kuvitteli peliä pelattavan vielä vielä 2010-luvulla. Pelin idea on hyvin yksinkertainen - se on ylhäältä päin kuvattu ajopeli jossa koko rata näkyy kerralla ruudussa. Kontrollit ovat todella yksinkertaiset ja intuitiiviset, mikä teki pelistä helpon oppia, joten kuka tahansa ymmärsi pelin heti ensimmäisestä pelikerrasta lähtien. Pelissä oli kuitenkin paljon opittavaa, lukuisia ratoja ja autoja joten parhaat pelaajat pääsivät erottumaan edukseen.

Nopea opittavuus oli kuitenkin tärkeää, sillä moninpeli oli se asia, mikä todella teki pelistä klassikon.

Kaveriporukan hupia

Slicks 'n' Slide on erinomainen esimerkki siitä, miten hyvä moninpelattavuus voi tehdä yksinkertaisesta ideasta ajan hammasta kestävän klassikon. Pelissä on muutama asia, joka teki siitä erinomaisen pelin isolla porukalla pelattavaksi - ensinnäkin koko rata näkyi koko ruudulla, joten kaikki näkivät oman autonsa riippumatta siitä, miten hyvin pelasivat. Toiseksi peli oli, kuten todettua, helppo oppia yksinkertaisine kontrolleineen.

Peliä pystyy yhdellä näppäimistöllä pelaamaan jopa neljä pelaajaa.

Tärkeintä kuitenkin oli että peliä pystyi yhdellä näppäimistöllä pelaamaan jopa neljä pelaajaa! Kombinaatio oli addiktiivinen ja tarkoitti sitä, että koko kaveriporukka pääsi mukaan peliin - vieläpä hyvinkin tiiviissä tunnelmissa, kun kaikkien piti ahtautua saman näppiksen ääreen. Sosiaalinen aspekti oli se viimeinen silaus, joka toi yksinkertaisesta mutta hyvästä pelistä erinomaisen.

Monella nykyään noin pari-kolmekymppisellä onkin tästä pelistä paljon hyviä muistoja juuri tästä syystä ja etenkin paljon pelaavien keskuudessa Slicks 'n' Slide on käsite, joka ei juuri selittelyjä kaipaa.

Modernisointeja ja klooneja

Slicks 'n' Slide oli ja on edelleen niin onnistunut peli, että vuosien varrella sille on ilmestynyt paljon klooneja. Näistä onnistuneimpina mainittakoon Generally ja Turbo Sliders, jotka hyödynsivät samanlaista konseptia ja ottivat oppia alkuperäisestä moderneimmin grafiikoin. Generally on näistä se tunnetumpi ja paremmin onnistunut valjastamaan sen saman konseptin, mutta sillä ei ole samanlaista nostalgista arvoa kuin Slicks 'n' Slidella. Pelistä on myös tehty remake, mutta se on hävinnyt ajan havinaan toisin kuin alkuperäinen. Työn alla oli uusi, javalla toteutettu versio nettiin, mutta tätä nykyä sitä ei verkosta löydä.

Nykyisellään alkuperäinen peli on edelleen maksullinen, mutta maksullisen version ero ilmaiseen peliin on vain lisäradat ja rataeditorin käyttömahdollisuus, pelillisesti mitään eroa ei ole.

Variaatiota riittää

Pelissä on jo lähtökohtaisesti ihan riittämiin ratoja ja autoja vaihtelun takaamiseksi. Alkuperäisessä versiossa oli parikymmentä rataa ja lukuisia ajoneuvoja moottoripyörästä ufoon tai jopa tankkiin - kaikilla ajoneuvoilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Asetuksilla pelistä saa mieleisensä - voi ajaa lyhyitä tai pitkiä kisoja, pistää törmäilyn ja kolaroinnin pois päältä ja niin edelleen. Pelistä saa käytännössä juuri sellaisen kokemuksen kuin itse haluaa, joten kenellekään ei jää valittamisen sijaa.

Peli sopi niin lyhyisiin sessioihin koulussa välitunnilla, kuin pidempiin mestaruusvääntöihin, jossa kaikki radat ajettiin läpi ja selvitettiin kuka todella on paras pelaaja. Pelit saattoivat olla hampaat irvessä pelattua aggressiivista vääntöä, tai rennompaa ajanvietettä... Useimmin kuitenkin ensimmäistä koska kaikki olivat ahtautuneena niin pieneen tilaan.

Yksinkertaiset grafiikat ovat toimivia ja miellyttäviä katsella vielä tänäkin päivänä - jälleen kerran osoitus siitä että nämä yksinkertaiset vanhat pelit kestävät ajan hammasta hyvin.

Suomalainen klassikko

Slicks 'n' Slide on kestoklassikko suomalaisen shareware-pelikehittämisen kulta-ajalta. Se syöpyi pysyvästi mieliimme lapsuudessa ja nuoruudessa niissä pitkissä kaveriporukan pelisessioissa saman näppäimistön äärellä ahtautuneena, jossa hauskaa mutta intensiivistä kilpailua riitti. Ei ole mikään ihme, että vaatimattomasta suomalaisesta shareware-pelistä tuli kansainvälisesti pidetty peli, joka muistetaan vieläkin.

Sen todellinen vahvuus on kuitenkin se, että vielä 22 vuotta myöhemmin uuden nuoren pelaajan voi istuttaa pelin ääreen ja tämä nauttii pelistä aivan samalla lailla kuin me pari vuosikymmentä sitten. Samaa ei voi sanoa monesta muusta kyseisen aikakauden pelistä.

Kuvakaappauksia

Kuva 1.0-versio 1.29d-versio 1.4-versio 1.5.1-versio
Latausruutu Slicks n Slide (1.0) Loading screen.png Slicks n Slide (1.29d) Loading screen.png Slicks n Slide (1.4) Loading screen.png Slicks n Slide (1.5.1) Loading screen.png
Päävalikko Slicks n Slide (1.0) Main menu.png Slicks n Slide (1.29d) Main menu.png Slicks n Slide (1.4) Main menu.png Slicks n Slide (1.5.1) Main menu.png
Lähtövalot N/A Slicks n Slide (1.29d) Start lights.png Slicks n Slide (1.4) Start lights.png Slicks n Slide (1.5.1) Start lights.png
Kilpailu Slicks n Slide (1.0) Race.png Slicks n Slide (1.29d) Race.png Slicks n Slide (1.4) Race.png Slicks n Slide (1.5.1) Race.png
Kilpailu Slicks n Slide (1.0) Race (2).png Slicks n Slide (1.29d) Race (2).png Slicks n Slide (1.4) Race (2).png Slicks n Slide (1.5.1) Race (2).png

Katso myös

Lähteet

  1. nikoj, Suomipelit.com (23.7.2007), "Slicks 'n' Sliden (1.30d) arvostelu". Arkistoitu Suomipelit.comin pelitietokannasta 16.5.2015. Viitattu 19.5.2015.

Aiheesta muualla


Language: EnglishSuomi