Triplane Turmoil/fi

From Zak
Jump to: navigation, search
Triplane Turmoil
Pelin otsikkoruutu
Kehittäjä Dodekaedron Software
Julkaisija Dodekaedron Software
Suunnittelija
Säveltäjä
Julkaistu 1996
Alusta DOS
Lajityyppi Shoot 'em up
Pelaajat Yksinpeli, moninpeli
Lataa v1.02 (freeware)
Lisätiedot
Kävijöiden arvio
Arvosana: 89% (äänestä)
Arvostelut
Arvostelija Arvosana
{{{Publication}}} {{{Score}}}
{{{Publication2}}} {{{Score2}}}
{{{Publication3}}} {{{Score3}}}
{{{Publication4}}} {{{Score4}}}
{{{Publication5}}} {{{Score5}}}

Suomalaisen shareware-pelaamisen kulta-ajan tutkimista jatketaan tällä kertaa lentelyklassikko Triplane Turmoilin parissa. Dodekaedron Softwaren vuonna 1996 tekemä peli on jäänyt kestävästi mieleen jokaiselle tuohon aikaan pelanneelle pelaajalle.

Neljän maan maailmansota

Historia on lähinnä inspiraatio pelille, muuten todellisella sotahistorialla heitetään vesilintua varhaisessa vaiheessa. Kolmitasokoneet olivat ensimmäisestä maailmansodasta tuttuja, mutta monella muulla tapaa pelin sotatila ei ensimmäistä maailmansotaa muistuta - eikä tarvitsekaan, sillä juuri näin peli on jo erittäin hauska.

Suomi, Iso-Britannia, Saksa ja Japani ottavat yhteen siis tässä ilmasodassa, jossa ei kuitenkaan jalkaväkeä ja ilmatorjuntaa ole täysin unohdettu. Lentokoneet ovat kuitenkin pääosassa, ja joka maan koneella on vähän eri ominaisuudet. Tehtäviä peliin on tehty riittävästi moneksi tunniksi viihdettä. Pelillä on klassinen tasapaino hallussa - kontrollit on helppo omaksua, mutta taitojen hiomiseen menee aikaa ja peli vaatii harjoitusta. Räiskiminen on kuitenkin jatkuvasti hauskaa.

Suomalaisten lentokone pommittaa saksalaisten tukikohdan maan tasalle

Ilmasodan helvetti

Siinä missä kontrollit on helppo oppia, yleinen tilanne pelissä kuitenkin on ensialkuun kaoottinen ja se mitä ihan tarkkaan pitäisi tehdä vaatii hetken hahmottelua. Grafiikat ovat DOS-ajalle tyypillisen karut ja askeettiset, kuten myös äänimaailma, mutta peliä on silti miellyttävä pelata.

Kuten moni aikansa peli, Triplane Turmoil oli parhaimmillaan moninpelinä. Ruudun jakamalla kolmeen osaan koko taistelukenttä saadaan näkyviin kerralla ja klassiseen tapaan koko posse saa ahtautua saman näppiksen ääreen taistelemaan lebensraumista niin todellisuudessa kuin pelin sisälläkin. Porukalla ne parhaat muistot tehtiin tästäkin pelistä - taisteluiden yhteiset kokemukset todella kaiversivat pelin syvälle muistoihin.

Sankareita ei unohdeta

Triplane Turmoil on kestänyt ajan hammasta kohtuullisen hyvin. Kunhan DOSBoxin virittelee tulille, pelistä voi saada vielä paljon hupia irti. Se on hauska pelata, omaa erityisen tunnelmansa ja on erityisesti moninpelaamisen ikiklassikko.

Triplane Turmoil oli aikanaan äärimmäisen suosittu peli, eikä sitä vieläkään ole unohdettu. Suosio poiki jatko-osan Triplane Turmoil 2, joka ei kuitenkaan syrjäyttänyt alkuperäistä peliä, vaikka monella tapaa paransikin alkuperäisestä.

Triplane Turmoil on klassikko, joka tekee kaikki tärkeät asiat oikein, eikä siinä ole isoja pelillisiä puutteita. Yksinpelinä peli on hauska, mutta jos saat koottua neljä ystävää saman näppikseen ääreen on hauska iltapäivä taatusti tiedossa.

Kuvakaappauksia

Video

Englanninkielinen videoarvostelu YouTubessa (suomenkieliset tekstitykset).

Katso myös

Aiheesta muualla


Language: EnglishSuomi