Uuno Turhapuro muuttaa maalle/fi

From Zak
Jump to: navigation, search
Uuno Turhapuro muuttaa maalle
Pelin otsikkoruutu
Kehittäjä Pasi Hytönen[1]
Julkaisija Amersoft
Suunnittelija Pasi Hytönen
Säveltäjä Jori Olkkonen
Julkaistu 1986
Alusta Commodore 64
Lajityyppi Muut pelit
Pelaajat Yksinpeli,
Moninpeli (2 pelaajaa vuorotellen)
Lataa
Lisätiedot
Kävijöiden arvio
Arvosana: 72% (äänestä)
Arvostelut
Arvostelija Arvosana
{{{Publication}}} {{{Score}}}
{{{Publication2}}} {{{Score2}}}
{{{Publication3}}} {{{Score3}}}
{{{Publication4}}} {{{Score4}}}
{{{Publication5}}} {{{Score5}}}

Uuno Turhapuro muuttaa maalle on yksi mielenkiintoisimmista 80-luvulla Commodore 64:lle julkaistuista peleistä. Se on ensimmäinen suomalainen elokuvalisenssipeli sekä ensimmäinen kotimainen kaupallisesti menestynyt peli, joten sillä on erityinen paikka videopelien historiassa. Peli on Pasi Hytösen kehittämä ja Amersoftin julkaisema. Tuottajana toimi Amersoftilla työskennellyt Petter Kinnunen. Musiikit peliin on sovittanut Jori Olkkonen.

Aikakaudelle tyypillinen lisenssipeli

Uuno Turhapuro muuttaa maalle julkaistiin vuonna 1986.[2] Peli pohjautuu saman nimiseen elokuvaan, jossa Uuno Turhapuroa esittävä Vesa-Matti Loiri on ollut avioliittoaan elvyttääkseen viikon poissa kotoa ja löydettyään tyhjän kotinsa jääkaappista tylyn viestin, lähtee Härski Hartikaisen ja Sörsselssönin mukaan hätäaputöihin maalle.

Uuno Turhapuro osuu pelin alussa maassa olevaan kiveen ja menettää yhden elämistään.

Toimintapelit olivat yleinen suuntaus sen aikakauden lisenssipeleissä ja Uuno Turhapuro muuttaa maalle ei tee siinä poikkeusta. Pelaajan on liikuteltava pelihahmoa pystysuunnassa väistellen vastaan tulevia esteitä. Kentät vierivät tasaisesti eteenpäin ja alusta loppuun mennään samalla kaavalla maisemien vaihtuessa. Pelin tavoitteena on selviytyä kolmen elokuvaan liittyvän kentän läpi ja kerätä tarpeeksi rahaa kartanoa varten.

MikroBitin uutinen joulukuun numerossa 1986: "Uuno Turhapuro muuttaa kuvaruudulle"

Ensimmäisessä kentässä pelaajaa vedetään auran kanssa auton perässä, toisessa kentässä vesihiihdetään ilman suksia ja kolmannessa juostaan metsässä.

Pelaajalla on neljä elämää, joita menetetään esteisiin törmäämällä tai kunnon loppuessa. Moninpelissä peliä pelataan vuorotellen. Vaikeustasoa sekä muita asetuksia voidaan muuttaa funktio-näppäimillä. Peli on helpoimmallakin tasolla erittäin haastava ja vaatii pelaajalta tarkkuutta, nopeaa reaktiokykyä ja hyvää tuuria.

Kaiken kaikkiaan Uuno Turhapuro muuttaa maalle on kelvollinen elokuvalisenssipeli. Siinä on erityistä 80-luvun viehätysvoimaa, jonka takia se on kannattava hankinta omaan pelikokoelmaan.

Pelin kehitys

Amersoftilla oli ideoitu Uuno Turhapuro -peliä, mutta vasta Petter Kinnusen tullessa yhtiön palvelukseen peliä alettiin toteuttamaan.[3] Kinnunen sai tietää tulossa olevasta uudesta Uuno Turhapuro -elokuvasta ja otti yhteyttä Spedeen. Kinnunen neuvotteli sopimuksen Simo Salmisen kanssa ja yksityiskohdat hyväksytettiin Spedellä.

Pelin tekijäksi valittiin Pasi Hytönen, joka oli aikaisemmin lähettänyt Amersoftille tekemänsä tasohyppelypelin.[2] Sitä ei julkaistu, mutta peli toimi työnäytteenä. Hytönen kirjoitti sopimuksen Amersoftin kanssa ja Uuno-pelin tekemiseen varattiin aikaa pari kuukautta, jotta se ehdittäisiin saada joulumarkkinoille. Jaakko Salon säveltämän Uunon tunnusmusiikin sovitti peliin Jori Olkkonen. Teosto antoi luvan korvausta vastaan soittaa tunnusmusiikkia pelin alussa minuutin ajan.

Petter Kinnunen ja Pasi Hytönen toimivat itse pelin testaajina. Uuno Turhapuro muuttaa maalle -pelistä tehtiin 2000 kappaleen painos, joista suurin osa oli kasettiversioita ja levykeversioita alle 100.[3] Peliä oli myyty ennen joulua 1600 kappaletta ja aikaansa nähden se meni hyvin kaupaksi.[2]

Elokuvasta tuttuja kohtauksia

Peli seuraa elokuvan juonta kohtalaisen hyvin ollakseen vuonna 1986 julkaistu. Vaikka kentät ovat enemmänkin sovitettuja versioita elokuvan kohtauksista kuin suoria kopioita, tuttuja elementtejä löytää joka puolelta peliä. Pelikonsepti on Petter Kinnusen käsialaa, joka valitsi peliin tulevan sisällön katsomalla elokuvan ennen julkaisua kolme kertaa VHS-nauhalta.[3]

Kohtaus Peli Elokuva Kuvaus
Alkukohtaus Uuno Turhapuro muuttaa maalle Title Screen Message.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Letter.jpg Alussa Uuno palaa kotiinsa, josta hän löytää vain jääkaapin sisälle jätetyn viestin: "Arvaan, että tämä on paikka, josta löydät viestini varmimmin ja nopeimmin. Kuten ehkä huomasit, olen muuttanut pois. En kerro, minne. Lakimieheni ottavat yhteyttä myöhemmin. - Entinen vaimosi Elisabeth." Viestin on todellisuudessa kirjoittanut vuorineuvos Tuura, joka on Uunon tietämättä muuttanut vaimonsa ja tyttärensä kanssa maaseudulle.
Ensimmäinen kenttä Uuno Turhapuro muuttaa maalle First Level.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Plough.jpg Elokuvassa Uuno on luvannut isälleen kyntää perunamaan. Hän lainaa sitä varten traktoria, joka kuitenkin pääsee vahingossa karkaamaan, kun Uuno hyppää käynnissä olevan traktorin kyydistä pois. Uuno ja Sörsselssön keksivät käyttää vetoapuna ohi ajavia autoja. Uuno vie vaimonsa ottamaan aurinkoa tien viereen bikineissä, jotta autot hidastavat hänen kohdallaan ja Sörsselssön ehtii laittamaan auton perään köyden, jonka toisessa päässä Uuno on auran kanssa valmiina kyntämään.

Pelin ensimmäinen kenttä pohjautuu kohtaukseen, jossa Sörsselssön ei yhden auton kohdalla ehdi irrottaa köyttä ajoissa ja Uuno joutuu pyörällä varustetun auransa kanssa juoksemaan auton perässä pitkin kyläteitä ja peltojen halki. Pelissä mennään muun muassa ladon läpi ja nähdään Uunon vanha opettaja sekä hänen vaimonsa. Uuno pääsee elokuvassa kätevästi esteiden yli, mutta pelissä esteeseen törmätessään hän pökertyy maahan.

Toinen kenttä Uuno Turhapuro muuttaa maalle Second Level.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Watersport.jpg Pelin toinen kenttä pohjautuu elokuvan kohtaukseen, jossa Uuno viihdyttää häntä erehdyksessä varjostavaa Gretaa vesilautailemalla. Samalla tavalla kuin pelin ensimmäisessä kentässä, jossa Uunoa vetävä auto on ruudun ulkopuolella, myös toisessa kentässä ruudulla ei näy varsinaista venettä vaan pelkästään veneen perästä tuleva köysi.
Viimeinen kenttä Uuno Turhapuro muuttaa maalle Last Level.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Forest.jpg Pelin viimeinen kenttä pohjautuu elokuvan kohtaukseen, jossa Uuno Turhapuro etsii isäänsä metsästä ja löytää hänen pontikkatehtaansa. Kohtauksesta tuttuja elementtejä ovat muun muassa ansalanka sekä kentän lopusta löytyvä pontikkatehdas, mutta elokuvassa Uunolla ei ole yhtä kiire kuin pelissä. Muualta elokuvasta tuttuja hahmoja ovat Uunon appiukko vuorineuvos Tuura sekä jatkuvasta tupakanpoltosta tunnettu Härski Hartikainen.
Palkinto Uuno Turhapuro muuttaa maalle Mansion.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Mansion.jpg Jos pelaaja saa kerättyä kaksi miljoonaa markkaa, pelin lopussa on kuva talosta ja sen alla teksti: "Uuno sai kokoon kaksi miljoonaa ja on nyt kartanonomistaja!" Palkintona oleva talo muistuttaa pelissä erehdyttävästi kartanon punaista renkitupaa, jossa Uunon isä asuu, kun taas elokuvan lopussa Uuno seisoo valkoisen kartanon kuistilla ja toteaa: "Voi hyvänen aika, sitähän taitetaanki olla yhtäkkiä niinku kartanon herraa. Täytyypä ruveta orientoitumaan."

Elokuvasta tuttuja hahmoja

Hahmo Peli Elokuva Kuvaus
Uuno Turhapuro Uuno Turhapuro muuttaa maalle Uuno Turhapuro.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Uuno Turhapuro.jpg Päähenkilöä Uuno Turhapuroa voisi paremman sanan puuttuessa kutsua vätykseksi. Hän sai jättipotin mentyään naimisiin kauniin ja varakkaan naisen kanssa ja heti häiden jälkeen Uuno rähjääntyi ja laiskistui. Hahmo on nähty monissa suosituissa elokuvissa ja televisiosarjoissa sekä tietenkin tässä videopelissä. Uuno Turhapurossa on monia samankaltaisuuksia Pulmuset-sarjan Al Bundyn kanssa, joka oli myös suosittu 80-luvulla.
Bikineihin pukeutunut nainen Uuno Turhapuro muuttaa maalle Bikini.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Greta.jpg Pelin toisessa kentässä rannalla bikineissä kättään heiluttava nainen on todennäköisesti Greta, mutta myös jonkinlainen sekoitus Uunon vaimoa Elisabethia. Elokuvassa vain Elisabeth ottaa bikineissä aurinkoa, mutta myös Greta nähdään bikineihin pukeutuneena. Uunon vesilautailessa venettä ohjaa Greta, joka heiluttaa samalla tavalla kättään kuin pelissä näkyvä bikineihin pukeutunut nainen.
Uunon isä Uuno Turhapuro muuttaa maalle Hugo.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Hugo.jpg Uunon isä nähdään paitsi pelin lopussa pontikkapannujen keskeltä myös toisessa kentässä, jossa hän yrittää heittää Uunoa ruokapataa muistuttavalla esineellä.
Vuorineuvos Tuura Uuno Turhapuro muuttaa maalle Tuura.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Tuura.jpg Uunon appiukko vuorineuvos Tuura nähdään pelin kolmannessa kentässä vihaisena miehenä.
Sörsselssön Uuno Turhapuro muuttaa maalle Sorsselsson.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Sorsselsson.jpg Sörsselssön tulee Uunoa vastaan polkupyörällä pelin ensimmäisessä kentässä.
Härski Hartikainen Uuno Turhapuro muuttaa maalle Hartikainen.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Hartikainen.jpg Härski Hartikainen nähdään pelin kolmannessa kentässä, jossa hän istuu tupakka suussa kannon päällä.
Uunon vanha opettaja Uuno Turhapuro muuttaa maalle Teacher.png Uuno Turhapuro muuttaa maalle (film) Teacher.jpg Uunon vanha opettaja ja hänen vaimonsa nähdään pelin ensimmäisessä kentässä kahvipöydän ääressä.

Vinkkejä pelaamiseen

Kontrollit

 • Tulitusnappi: Käynnistää pelin
 • Ylös: Uuno liikkuu ylös
 • Alas: Uuno liikkuu alas
 • Tulitusnappi + ylös: Uunon käsi ylös
 • Tulitusnappi + alas: Uunon käsi alas

Asetukset

Asetuksia voidaan muuttaa funktio-näppäimillä.

 • F1: Pelaajia: Yksi tai kaksi
 • F3: Taso: Helppo, vaikea tai kaamea
 • F5: Musiikki: On tai ei
 • F7: Ääniefektit: On tai ei

Pelikartta

Kuvakaappauksia

Muut kuvat

Video

Englanninkielinen videoarvostelu YouTubessa.

Katso myös

Lähteet

 1. Pasi Hytönen, MikroBitti (4/87), "Näin syntyi Uuno-peli" (sivut 36-38).
 2. 2.0 2.1 2.2 Juho Kuorikoski, Sinivalkoinen pelikirja, "Mies Uunon takana" (sivut 15-16). Fobos 2014, ISBN 978-952-67937-1-9.
 3. 3.0 3.1 3.2 Petter Kinnunen, V2.fi, "Näin syntyi Uuno Turhapuro -peli" (13.02.2014). Haastattelijana Manu Pärssinen. Arkistoitu alkuperäisestä artikkelista 18.8.2014. Viitattu 6.5.2015.

Aiheesta muualla


Language: EnglishSuomi