Changes

Pentagorat/fi

1,226 bytes added, 13:58, 1 January 2017
Joulu on hyvää aikaa pelaajille, kun pelintekijät julkaisevat tuotoksiaan joulun pyhien aikaan pelattavaksi. Vuonna 2016 mielenkiintoni kohdistui erityisesti Mika “Misfit” Keräsen isometriseen seikkailuun '''''Pentagoratiin''''', joka julkaistiin 32 kilotavun lisämuistilla varustetulle [[Commodore VIC-20/fi|Commodore VIC-20]] -tietokoneelle. The Future was 8bit alkoi myymään peliä kasetilla 18. joulukuuta 2016 ja muutamaa päivää myöhemmin pelin tekijä julkaisi ladattavan version itch.io-sivustolla, jossa pelaajat voivat maksaa pelistä haluamaan summan. Latausintro on Daniel Kahlinin käsialaa.
== Missä minä olen? Tanssii ajattaroiden kanssa ==
Pelaaja herää muistinsa menettäneenä ihmetellen kuka hän on ja missä hän on. Pimeään huoneeseen saapuu ääni, joka toivottaa pelaajan tervetulleeksi Pentagorat-linnaan. Pelaajalle kerrotaan, että hänet on vangittu ja hänen sielunsa tullaan uhraamaan. Uhkaus saa pelaajan lähtemään selvittämään mitä on tapahtunut ja yrittämään ulos tästä pulmien täyttämästä rotankolosta. Pallomaisen sankarin kohtalo on pelaajan käsissä.
Pulmat ovat loogisia. Ovi aukeaa avaimella ja huoneeseen saa valoa lampulla. Sankarin hyppyvoima riittää tyrmästä pakenemiseen viemärin kannen rikkomalla, mutta korkeuserot muodostuvat pian ongelmaksi, koska pelaaja ei pääse pienenkään esteen ylitse. Pukuhuoneesta etsimällä löytyy kuitenkin saappaat, joita käyttämällä esteet ylittyvät ja peli alkaa taas sujua.
Kaikki pulmat eivät avaudu ensimmäisellä kerralla ja pelikerralla. Pelaaja voi pyöriä ympäri linnaa ihmetellen mitä seuraavaksi pitäisi tehdä kunnes huomaa ratkaisun olleen nenänsä edessä. Tällaisen ratkaisun löytyminen tuottaa pelaajalle antaa onnistumisen tunnettatunteen ja pelaajan kysymään itseltään “miten en huomannut tuota aiemmin?”. Ulkomaiset pelaajat Eräässä pulmassa suomen kielen käyttäminen tuo ulkomaisille pelaajille lisähaasteen ja he voivat tarvita myös joutua turvautumaan sanakirjan apua pulmien ratkaisemiseen. [[Image:Pentagorat.jpg|thumb|right|180px|Ensimmäisenä toimitetut kasetit olivat värikkäitäapuun ratkaistakseen pelin.]]
=== Armoton elämäpalkki ===
Pelaajan on tutkittava ympäristöä, hypittävä esteiden ylitse ja väisteltävä vihollisia. Elämää näyttävä palkki on armoton ja pienetkin virheet kostautuvat pelaajalle. Kuolema kolkuttelee jokaisen nurkan takana. Viholliset kulkevat ruudulla ennalta määrättyjä reittejä tai seuraavat pelaajan perässä. Näkyviä uhkia hankalampia ovat näkymättömät ja pimeässä huoneessa tarvitaan hyvää onnea ettei siitä tule pelaajan hautapaikkaa.
Sankaria on helppo ohjata [[Image:Pentagorat.jpg|thumb|right|180px|Ensimmäisenä toimitetut kasetit olivat värikkäitä.]] Pelihahmo tottelee ohjausta hyvin ja korkeahkosta menee sinne minne pelaaja haluaa. Kuolemilta ei voi välttyä, mutta ainakaan ne eivät johdu siitä, että sankari tekisi omiaan. Korkeahkosta vaikeustasostaan huolimatta pelin pariin huomaa palaavansa yhä uudelleen. Pentagorat tarjoaa yli 30 ruudun mittaisen seikkailun, josta riittää ensimmäisellä pelikerralla läpipeluukerralla useammaksi tunniksi pähkäiltävää.
== Kasettijulkaisu ==
Pentagoratin kasetin voi ostaa The Future was 8bitin sivuilta 8bit myy Pentagoratin kasettia sivuillaan 5,99 punnan hintaan. Myyjä mainostaa Ensimmäisenä toimitetut kasetit olivat värikkäitä ja julkaisupäivänä tilattu kasetti saapui pelin teemaan sopivana punaisena. Pentagoratin yhteydessä mainostetaan myös 35 -kilotavun Penultimate-muistinlaajennusmoduuliaanmuistinlaajennusmoduulia, jonka avulla pelin saa toimimaan omassa tietokoneessa, jos siinä ei ole valmiiksi lisämuistia. Kansilehdestä voi myös arvailla lisämerkityksiä pelin synkkään tarinaan. Siihen on piilotettu lause “Ja ei millään muotoa enää uhriansa uhraaman ajattaroille, joiden kanssa he huorin tehneet ovat”. Lisäksi siitä löytyy hämärästi kirjoitetut sanat “Häxbrygd” ja “Verivalta”.
Kansilehteen Kansilehdestä löytyvä lause on piilotettu lainattu vuoden 1776 suomenkielisestä raamatusta 3. Mooseksen kirjasta lause17: “Ja ei millään muotoa enää uhriansa uhraaman ajattaroille7. Ajattara on paitsi paha naispuolinen metsään liittyvä olento myös suomalainen black metal -yhtye. Heillä on Verivalta-niminen kappale, joiden kanssa he huorin tehneet ovat”jonka sanoissa on muun muassa kohta “Olen saatana vankina jumalan”. Lisäksi siitä löytyy hämärästi kirjoitetut sanat “Häxbrygd” ja “Verivalta”Tämän pahan hengen muoto pelissä on todennäköisesti peikko, koska erään oven yläpuolella on kyltti, jossa sanotaan oven takana olevan huoneen tarkoitetun vain peikoille.
== Kuvakaappauksia ==
Bureaucrat, administrator
12,793
edits