International Karate +/fi

International Karate +
Latausruutu
Kehittäjä System 3
Julkaisija System 3
Suunnittelija Archer MacLean
Säveltäjä Rob Hubbard
Julkaistu 1987
Alusta Amiga, Amiga CD32, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, Game Boy Advance, PlayStation, Virtual Console, ZX Spectrum
Lajityyppi Tappelupeli
Pelaajat Yksinpeli, moninpeli
Lataa
Lisätiedot
Kävijöiden arvio
Arvosana: 92% (äänestä)
Arvostelut
Arvostelija Arvosana
C=lehti Icon-star.pngIcon-star.pngIcon-star.pngIcon-star.pngIcon-star.png[1]
{{{Publication2}}} {{{Score2}}}
{{{Publication3}}} {{{Score3}}}
{{{Publication4}}} {{{Score4}}}
{{{Publication5}}} {{{Score5}}}

Kuusnelosen yhtenä parhaana tappelupelinä pidetty International Karate + julkaistiin vuonna 1987. Paremmin nimellä IK+ ja Yhdysvalloissa Chop N' Drop tunnettu peli on jatkoa System 3:n vuonna 1985 julkaisemalle International Karatelle.

Suunnittelu

Pelin ulkoasu on upea ja helposti samalla tasolla monien sen aikakauden Nintendo Entertainment Systemin ja Sega Master Systemin pelien kanssa. Kaikki ottelijat näyttävät hyvältä, mutta pelin todellinen helmi on kuvankaunis tausta, joka tekee vielä nykyäänkin vaikutuksen. Lisäksi pelaaminen on pehmeää ja eri karateliikkeet on uskomattoman hyvin animoitu.

Valkoinen voittaa

Pelaaminen

Ikimuistoisen pelistä tekee sen pelattavuus. Alkuperäisessä International Karatessa oteltiin toista karatekaa vastaan, mutta IK+ sekoittaa hieman pakkaa tuomalla peliin kolmannen ottelijan. Käytössä on uskomattomat 14 erilaista karateliikettä, jotka tehdään joystickin ja tulitusnäppäimen yhdistelmillä. Ohjaus on niin hyvä, että haluttujen liikkeiden tekeminen onnistuu myös käytännössä. Taistelusysteemi oli aikoinaan poikkeuksellisen hienostunut ja kaikki tämä tehtiin vain yhdellä napilla.

Ottelun tavoitteena on saada kuusi suorituspistettä. Potkulla tai lyönnillä kaadetusta vastustajasta saa yhden pisteen ja hyvästä tyrmäyksestä yhden lisäpisteen. Ajan päättyessä vähiten pisteitä saanut ottelija putoaa pois. Jos kukaan ottelijoista ei saa kuutta pistettä, kaksi eniten pisteitä saanutta jatkaa seuraavalle kierrokselle. Aivan kuten oikeassa karatessa pelaaja ansaitsee edetessään eri värisiä vöitä aina mustaan vyöhön asti. Peli vaikeutuu huomattavasti myöhemmillä tasoilla ja vaatii edetessä jatkuvasti enemmän taitoa pelaajalta. Otteluiden välissä on bonuskierroksia, joissa palloja torjumalla voidaan kartuttaa kokonaispistemäärää.

On lisäksi melko hienoa kuinka peliä voidaan hieman muutella. Pelaaja voi esimerkiksi vaihtaa pelin nopeutta asteikolla 1-5 ja muuttaa taustan yksityiskohtia. Peli tunnetaan myös "huijauksesta", joka saa ottelijoiden housut putoamaan nilkkoihin.

International Karate + on aikakautensa paras tappelupeli ja edes tehokkaammilla Nintendo Entertainment Systemilla ja Sega Master Systemilla ei ollut tarjolla parempaa vaihtoehtoa. Tämän pelin on yksinkertaisesti oltava jokaisen Commodore 64:n omistajan kokoelmassa.

Vinkkejä

Kontrollit

Joystick Tulitusnappia ei paineta Painettaessa tulitusnappia
Vasen IK Plus Walk.png IK Plus Block.png Kävelee taaksepäin (tai torjuu) IK Plus Back flip.png Voltti takaperin
Oikea IK Plus Walk.png Kävelee eteenpäin IK Plus Stomach kick.png Etupotku
Ylös IK Plus Jump upwards.png Hyppää ylöspäin IK Plus Flying leap kick.png Hyppypotku
Alas IK Plus Footsweep kick.png Jalkapyyhkäisy IK Plus Reverse footsweep.png Käänteinen jalkapyyhkäisy (ja kääntyminen)
Ylävasen IK Plus Reverse face punch.png Käänteinen vastakkaislyönti kasvoihin (ja kääntyminen) IK Plus Double face kick.png Kaksoispotku kasvoihin
Yläoikea IK Plus Front face punch.png Vastakkaislyönti kasvoihin IK Plus Head butt.png Pääisku
Alavasen IK Plus Crouching stomach punch.png Lyönti vatsaan IK Plus Back face kick.png Käänteinen korkea potku kasvoihin (ja kääntyminen)
Alaoikea IK Plus Shin kick.png Sääripotku IK Plus High face kick.png Korkea potku kasvoihin

Kuvakaappauksia

Kuva Amiga Commodore 64 ZX Spectrum
Otsikkoruutu IK Plus (Amiga) Title screen.png IK Plus (C64) Loading screen.png IK Plus (Spectrum) Loading screen.png
Ottelu alkaa IK Plus (Amiga) The fight begins.png IK Plus (C64) The fight begins.png IK Plus (Spectrum) The fight begins.png
Kaadettu vastustaja IK Plus (Amiga) Knocked the blue fighter down.png IK Plus (C64) Knocked the blue fighter down.png IK Plus (Spectrum) Knocked the grey fighter down.png
Bonuskierros IK Plus (Amiga) Bonus round.png IK Plus (C64) Bonus round.png IK Plus (Spectrum) Bonus round.png

Lähteet

  1. Nnirvi, C=lehti (4/87), "International Karate + (C64) arvostelu" (sivu 59). Viitattu 6.5.2015.

Aiheesta muualla


Language: EnglishSuomi
Last modified on 6 May 2015, at 11:38