Emulators/fi

From Zak
Jump to: navigation, search

Nykylaitteilla vanhat pelit saadaan heräämään henkiin emulaattoreiden avulla, jotka matkivat kohteena olevan laitteen toimintoja ohjelmallisesti. Alkuperäisen laitteen kaltaista yhteensopivuutta ei yleensä saavuteta, mutta monella emulaattorilla useimmat pelit toimivat kuitenkin hyvin. Yhteensopivuuteen vaikuttaa muun muassa emuloitava laite, oman laitteiston kokoonpano, käytettävä alusta ja emulaattorin versio.

Tietokoneet

Amiga

Superfrog Amiga-emulaattorilla

Amiga Forever

Amiga Forever on kohtuuhintainen paketti, joka sisältää Amigan emuloimiseen Kickstart-ROM-tiedostot ja Workbench-työpöytäohjelmistot versiosta 0.7 versioon 3.x. Käyttövalmis Workbench 3.x sisältää valmiiksi asennettuna muun muassa ohjelmat AWeb, Personal Paint 7.1c ja Magic User Interface. Lisäksi paketissa on lukuisia pelejä ja demoja, Amiga Explorer tiedostojen siirtoon Amigan ja Windowsin välillä sekä paljon muuta.

Amigan pelejä voidaan ladata luvallisesti muun muassa sivustoilta Amiga Future ja Amigaland. Pelitalon Team17 kehittämät pelit kuten Alien Breed, Superfrog ja Worms löytyvät Dream17-sivustolta. Katakis, R-Type ja BC Kid ovat ladattavissa pelitalon Factor 5 omilta sivuilta.

Commodore

VICE

VICE (Versatile Commodore Emulator) on yksi parhaista emulaattoreista Commodoren 8-bittisten tietokoneiden emuloimiseen: C64, C64DTV, C128, VIC-20, kaikki PET-mallit (pois lukien SuperPET 9000), Plus/4 ja CBM-II. Emulaattorit tulevat yhdessä paketissa ja toimivat erillisinä ohjelmina, mutta omaavat saman käyttöliittymän, samat asetukset ja tuen samoille tiedostomuodoille. Emulaattorin Windows-versio tunnetaan nimellä WinVICE.

DOS ja Windows

DOSBox

DOSBoxilla voidaan pelata monia sellaisia vanhoja MS-DOS-pelejä, jotka eivät toimi kunnolla tai lainkaan uusissa koneissa ja käyttöjärjestelmissä. Ohjelman emuloima Intel x86 PC sisältää MS-DOS-yhteensopivan ympäristön, jossa voidaan käyttää useita eri näyttötiloja ja äänikortteja. Emulaattoria käytetään DOS-tyyppiseltä komentoriviltä. Se ei sisällä kaikkia MS-DOSista löytyviä ominaisuuksia, mutta tukee useimpia pelien asentamiseen ja käynnistämiseen tarvittavia komentoja. Emulaattorin avulla voidaan asentaa jopa Windows 3.11.

ResidualVM

ResidualVM suunniteltiin alun perin LucasArtsin GrimE-pelimoottoria käyttävien kolmiulotteisten seikkailupelien pelaamiseen. Ohjelman vakaa versio tukee tällä hetkellä Grim Fandangoa, sekä osittain myös Presto Studiosin Myst III: Exileä, joka käyttää Sprint-pelimoottoria. Tukea Escape from Monkey Islandille ja muille peleille ollaan kehittämässä.

ScummVM

Full Throttle ScummVM:lla

ScummVM mahdollistaa monien klassisten seikkailupelien pelaamisen ympäristöissä, joihin pelejä ei ole alun perin suunniteltu. Ohjelma korvaa pelin mukana tulevan ohjelmatiedoston ja alkuperäisestä pelistä tarvitaan muut datatiedostot. Uudelleen kirjoitetun pelimoottorin ansiosta peli tarvitsee koneelta vähemmän tehoja kuin emulaattorilla pelattaessa. Lisäksi esimerkiksi pelin valikot voivat olla parannetut tai peliin on lisätty muita ominaisuuksia.

Pelikonsolit

GameCube ja Wii

Dolphin on ohjelma GameCuben, Wiin ja Triforcen emulointiin. Tehokkaalla koneella monet pelit toimivat sen kanssa hyvin tai niissä on vain pieniä virheitä. On myös paljon pelejä, jotka eivät vielä toimi siinä. Emulaattoria kehitetään aktiivisesti ja pelien yhteensopivuus paranee jatkuvasti.

Nintendo 64

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 1964-emulaattorilla

1964 ja Project64

1964 ja Project64 ovat vanhimpia ja suosituimpia emulaattoreita Nintendo 64:n pelien pelaamiseen.

N64oid

N64oid on N64-emulaattori Androidille. Viralliselta foorumilta löytyy lista yhteensopivista peleistä.

PlayStation

Crash Bandicoot 3: Warped ePSXe-emulaattorilla

ePSXe

ePSXe on monien mielestä paras PlayStation-emulaattori Windowsille ja Linuxille. Riittävän tehokkaalla koneella useimpia pelejä voidaan pelata pelilevyltä tai levykuvalla kiintolevyltä, joista jälkimmäisellä tavalla pelit toimivat sulavammin. Lisätietoja emulaattorista löytyy emulaattorin kotisivuilta ja NGemu-foorumilta.

FPse

FPse on maksullinen PlayStation-emulaattori Androidille. Pelien yhteensopivuustiedot löytyvät viralliselta foorumilta.

pSX

pSX on suosittu emulaattori PlayStation-pelien pelaamiseen Windowsilla ja Linuxilla. Tietoja emulaattorista löytyy viralliselta foorumilta. Smegforbrainin ylläpitämällä sivulla on listattu yhteensopivat pelit.

Xboxin emulaattorit

Xboxille on saatavilla lukuisia emulaattoreita, jotka toimivat modatussa laitteessa. Liittämällä näppäimistön ja hiiren monien pelien pelaaminen esimerkiksi DOSXBoxilla on helpompaa; vaihtoehtoisesti voidaan käyttää virtuaalista näppäimistöä ja peliohjainta. Tietoja emulaattoreiden kanssa yhteensopivista peleistä löytyy Xbox-Scenen foorumilta.

Muut emulaattorit

Sekalainen kokoelma yhteensopivuuslistoja muille emulaattoreille. Tässä luetteloidut emulaattorit toimivat ainakin Windowsissa.

Lisää tietoa pelien yhteensopivuudesta löytyy emulaattorien kotisivuilta, keskustelufoorumeilta ja Googlella etsimällä. Emulaattoreita on listattu Wikipedian sivuilla List of computer system emulators ja List of video game console emulators.


Language: EnglishSuomi