Finnish Commodore 64 games/fi

From Zak
Jump to: navigation, search
Suomalaiset pelit: Commodore 64 | Amiga | PC | Tiedostot

Tasavallan tietokoneena mainostettu Commodore 64 oli Suomessa 80-luvun loppupuolella erittäin suosittu tietokone. Pelaajat olivat suurin käyttäjäryhmä kotitietokoneilla ja kuusnelosen suosion takasi valtavat pelimäärät. Suosioon vaikutti myös Commodoren maahantuojan PCI-Datan markkinointi, jonka ansiosta merkki tuli monelle tutuksi. Suomessa konetta myytiin asukaslukuun verrattuna enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Suomalaisten tekemät pelit olivat usein yhden koodaajan käsialaa. Harrastuksena alkanut pelinkehitys poiki myös kaupallisia mahdollisuuksia ja tunnetuimmat suomalaiset pelintekijät olivat ulkomaisten yritysten palkkalistoilla työskennelleet Stavros Fasoulas ja Jukka Tapanimäki. Heidän tekemistään peleistä muistetaan muun muassa Fasoulasin Sanxion ja Quedex sekä Tapanimäen Netherworld ja Zamzara. Kotimaisista pelijulkaisijoista tunnetuin oli Amersoft, joka julkaisi muun muassa ensimmäisen suomalaisen kaupallisen kuusnelospelin RahaRuhtinaan.

Pelejä saatiin kotikoneelle ostamalla kaupasta, kehittäjältä itseltään tai kopioimalla kaverilta. Harrastajien tekemiä pelejä julkaistiin muun muassa koodilistauksina MikroBitti-lehdessä ja Floppy Magazinessa. Pelejä ja ohjelmia välitettiin myös radiossa, josta ohjelmakoodi nauhoitettiin kotona kasetille.

Pelijulkaisijat

Amersoft

Pääartikkeli: Amersoft/fi

Amersoft oli osa monialaista Amer-yhtymää ja tuli tunnetuksi kirjakustantajana sekä pelijulkaisijana. Commodoren tietokoneille yhtiö julkaisi toistakymmentä peliä, joista tunnetuin on vuonna 1986 julkaistu saman nimiseen elokuvaan pohjautuva Uuno Turhapuro muuttaa maalle. Vuonna 1985 julkaistu Afrikan Tähti on ensimmäinen kotimainen lisenssipeli ja RahaRuhtinas ensimmäinen suomalainen kaupallisesti julkaistu kuusnelospeli.

MikroBitti

Pääartikkeli: MikroBitti/fi

MikroBitti perustettiin vuonna 1984 kotimaiseksi alan erikoislehdeksi mikrotietokoneiden harrastajille. Lehdessä julkaistiin rakenteluohjeita, ohjelmalistauksia, laitetestejä ja tietokonekulttuuria käsitteleviä artikkeleita. Lisäksi pelit olivat tärkeä osa MikroBittiä. Lehdessä luotiin yhteisöllisyyttä julkaisemalla harrastajien kirjoittamia pelejä ohjelmalistauksina ja se oli monelle ainoa tapa saada julkaistua oma peli.

T&T-SOFT

Pääartikkeli: T&T-SOFT/fi

T&T-SOFT oli Timo Rutasen ja Tuomas Salsteen perustama pieni imatralainen pelitalo, jonka päätuotteena oli tekstiseikkailupelit. Lisäksi yksi peli oli savonlinnalaisen Antti Rauhalan käsialaa. T&T-SOFT toimi vuosina 1987-1991, jonka aikana pelitalo julkaisi kuusneloselle yhteensä 13 tekstiseikkailupeliä, kaksi merkkigrafiikalla toteutettua agenttipeliä sekä hyötyohjelmapaketin.

Triosoft

Pääartikkeli: Triosoft/fi

Triosoft hankki julkaisuoikeudet Jukka Tapanimäen Aikaetsivä-peliin, mutta sitä ei koskaan julkaistu.

Weilin+Göös

Weilin+Göös julkaisi kuusneloselle vuonna 1984 Tietomestari-nimisen tietokilpailupelin, joka oli Juha Veijalaisen suomennos Ivan Berg Softwaren alkuperäisestä pelistä.

Tunnetuimmat pelintekijät

Jukka Tapanimäki

Pääartikkeli: Jukka Tapanimäki/fi

Jukka Tapanimäki oli tunnetuimpia suomalaisia pelintekijöitä kuusnelosella. Aikaetsivään Triosoft hankki julkaisuoikeudet, mutta peliä ei koskaan julkaistu. Tapanimäen ensimmäinen kaupallinen peli Octapolis on sekoitus räiskintää ja tasohyppelyä. Netherworldissa hän alkoi kiinnittää enemmän huomiota pelin suunnitteluun ja lopputuloksena oli omalaatuinen Boulderdashista vaikutteita saanut luolalentely. Netherworld muistetaan myös pelin kansikuvasta, johon oli Tapanimäen tietämättä laitettu hänen naamansa. Tapanimäen kolmannesta kaupallisesta pelistä Zamzarasta piti alunperin tulla Impossible Missionin tapainen peli, mutta Hewsonin vaatimuksesta lopputuloksena oli suoraviivaisempi toimintaräiskintä. Tapanimäen viimeiseksi peliksi kuusnelosella jäi vuonna 1991 julkaistu Moonfall.

Stavros Fasoulas

Stavros Fasoulasin tekemä Sanxion oli ensimmäinen kansainvälisille markkinoille päätynyt suomalainen peli.
Pääartikkeli: Stavros Fasoulas/fi

Stavros Fasoulas oli tunnetuimpia suomalaisia pelintekijöitä kuusnelosella. Hänet muistetaan erityisesti Sanxionista, Deltasta ja Quedexista, jotka julkaisi englantilainen Thalamus. Yhtiön palkkalistoille Fasoulas pääsi vuonna 1986 Lontoossa järjestetyillä PCW-messuilla. Saman vuoden marraskuussa julkaistiin Sanxion, joka oli ensimmäinen kansainvälisille markkinoille päätynyt suomalainen peli.

Muut pelintekijät

Aleksi Eeben

Pääartikkeli: Aleksi Eeben/fi

Muusikkona ja pitkän linjan demoskene-aktivistina tunnetun Aleksi Eebenin tuotantoon mahtuu lukuisia pääsääntöisesti kuusneloselle ja VIC-20:lle tehtyjä ohjelmia ja pikkupelejä. Tunnetuimmat niistä ovat kilpailun Game Over(view) Freestyle Jam voittanut kuusnelospeli Greenrunner (2006) ja Stream-partyilla 2007 julkaistu Redrunner. Yhteistyössä Psytronik Softwaren kanssa RGCD julkaisi pelit uudelleen vuonna 2012 moduulilla, levykkeellä ja kasetilla. Moduuliversioon on mahdutettu myös Retroskoi-syntetisaattoriohjelman parannettu Plus-versio (Retroskoi+).

Lasse Öörni

Pääartikkeli: Lasse Öörni/fi

Commodore 64 on tänä päivänä harvinaisempi valinta alustaksi pelien tekemiseen, mutta luonteva valinta Lasse Öörnille, joka tunnetaan myös nimellä Cadaver. Yhdessä Olli Niemitalon (Yehar) kanssa he muodostavat ryhmän nimeltä Covert Bitops, joka on tunnettu BOFH:Servers Under Siegestä ja Metal Warrior -pelisarjasta. Covert Bitopsia voidaan luonnehtia nykyisin myös yhden hengen ryhmäksi, koska Niemitalo ei ole ollut siinä pitkään aikaan aktiivinen.

Pasi Hytönen

Tehnyt pelin Uuno Turhapuro muuttaa maalle. Ks. Amersoft

Simo Ojaniemi

Tehnyt RahaRuhtinas-pelin. Ks. Amersoft

Teijo Pellinen

Tehnyt Painterboy-pelin.

Video

126 suomalaista kuusnelospeliä 9 minuutissa.

Katso myös

Aiheesta muualla


Suomalaiset pelit: Commodore 64 | Amiga | PC | Tiedostot
Language: EnglishSuomi